Jest pycha;) zatem:
podróż rozpoczynamy od rozczynu :
Do garnka wsypujemy 600 gram mąki, na środku robimy dołek i rozkruszamy 5 dkg drożdży, zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 3/4 szklanki mleka i przypruszamy lekko mąka, przykrywamy ściereczką, aby rozczyn ruszył z kopyta:)
Gdy drożdże sobie pykają, na patelni przesmażamy krojone pomidory z puszki, dodajemy przyprawę do pizzy lub grila i liście bazylii, mieszamy co jakiś czas, przesmażanie trwa ok 10 minut. Gdy pomidorki się smażą wstawiamy wodę w małym garnku na wrzątek. Kroimy czerwoną świeżą paprykę ( 1/2 szt) oraz 8-10 małych pieczarek Gdy woda się zagotuje wsypujemy najpierw paprykę na 5 minut, potem paprykę odcedzamy i wsypujemy pieczarki na 7 minut. Gdy rozczyn choć trochę urośnie dodajemy łyżeczkę soli oraz jeśli ktoś lubi pieprz, kminek itd itp. Dodajemy 4 łyżki oleju i wyrabiamy zagarniając ciasto z boków naczynia ku środkowi. Gdy się klei regulujemy olejem, gdy jest za suche ciepłą wodą, a gdy za mokre mąką.
Już wyrobione wałkujemy na blachę z pieca, rozsmarowujemy pomidory, układamy paprykę, pieczarki, szynkę, oliwki i co kto tam lubi, ścieramy ser i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Po około 15 minutach kontrolujemy zrumienienie i w zależności od upodobań wyciągamy od razu bądź po mocniejszym zrumienieniu brzegów:) Wykładamy na deskę kroimy. I jeszcze tylko ...
pssss... otwieramy piwo:))))
Smacznego:)
Można też zacząć od ostatniego punktu :)
OdpowiedzUsuń